In het hart van de wijk Longdoz huist ons museum (het Huis van de Metallurgie en Industrie van Luik, MMIL) in de voormalige frabriek Dothée. Het museum nodigt bezoekers uit om de streekindustrie te ontdekken.

imageLarge

 

Het gebouw  
+

Het oudste deel van de fabriek werd in 1845 door de gebroeders Dothée gebouwd om er vertind blik te produceren. De fabriek groeide snel en in haar kielzog de hele wijk Longdoz, zodanig dat er vanaf 1851 een station is.

In 1862 werd het bedrijf Dothée overgenomen door de « Société des Charbonnages et Hauts-Fourneaux de l’Espérance » die in 1877 de « Société Anonyme Métallurgique d’Espérance-Longdoz » werd.

Na een productiepiek (142.000 ton platen in 1948) wordt de fabriek Longdoz – wegens plaatsgebrek – verlaten ten gunste van andere fabrieken. 1957 betekent de sluiting van het warm walsen terwijl alle activiteiten zijn in 1980 stopgezet na de fusie van Cockerill met Espérance-Longdoz (1970).

 

Onze vereniging  
+

Sleutelmomenten in de geschiedenis van ons museum

1963

Espérance-Longdoz opent een museum met de collecties van « La Compagnie des conduites d’eau » verzameld door René Evrard en die van Espérance-Longdoz, verzameld door Léon Willem. Cockerill neemt er de leiding van na de fusie met Espérance-Longdoz (1970).

1973

Het museum werd een vzw (« Musée du fer et du charbon », museum van ijzer en steenkool), waarvan het beheer toevertrouwd werd aan « Musée de la Vie wallonne » (het Museum van het Waalse Leven)

1990

Naar aanleiding van de financiële moeilijkheden van de stad Luik besloten de Universiteit van Luik, het Museum van het Waalse Leven en de stad Luik zelf om een vzw op te richten. Haar naam ? "Maison de la Métallurgie". Haar doel ? De bevordering van de wetenschappelijke, technische en industriële cultuur over het algemeen, en de erfenis die ermee verbonden is. Ze kreeg de steun van Cockerill Sambre en Vieille-Montagne 

1992

De vzw krijgt een nieuwe naam : « Maison de la Métallurgie et de l’Industrie de Liège ».

2009

Erkenning van het museum als Museum van de Franse Gemeenschap (categorie B).

 
 
 

 

 

 

Deel deze pagina